Stresshåndtering

Når du kommer til mig med en stresstilstand, begynder vi med en grundig udredning af din livssituation. Hvad er din situation? Hvad er det på spil i dit liv?  Hvad er din historie?

Et forløb strækker sig typisk ml 5-15 sessioner. 

Arbejdsliv: Når det er arbejdslivet, der forårsager stressen, støtter jeg dig og udvikler strategier sammen med dig ift. hvordan du kan prøve at forholde dig konkret, følelses- og tankemæssigt. Hvordan håndterer du fx en eventuel sygemelding. Det kan det give god mening at benytte den mellemlange test fra National Forskningscenter for arbejdsmiljø i psykisk arbejdsmiljø. Den test kan hjælpe os med at analysere på hvad der ikke fungerer for dig.

Ledig: Da stress ofte er en tilstand der opstår fordi man ikke har været afslappet nok, kan man også blive stresset af at være arbejdsløs. Arbejdsløse bliver som regel snydt for den slags afslapning man først tillader sig selv, når man føler, at man har udrettet noget i et socialt fællesskab. Desuden kan arbejdsløshed været forbundet med stressende bekymringer og lavt selvværd. Her har jeg skrevet om ledigheds stress.

Selvforvaltning: Vi ser på kost, søvn og motion. Mange der har været stressede gennem længere bør få foretaget en blodprøve for at undersøge niveauet af bl.a. B12 vitamin. Mange med stress kan også have godt af at leve mere “anti-inflammatorisk” i en periode dvs. en kost med mindre sukker og processeret mad. Humør, energi og modstandskraft påvirkes meget af kost, søvn og motion.

Afklaring: Når man er stresset kan det give mening, at forholde sig til livet på et mere bredt plan. Jeg har hjulpet mange, som ikke var klar over, at deres privat liv bidrog til deres stresstilstand. Vi drøfter familie, venskaber, netværk, boligsituation, personlig udvikling og kærlighed. Oplever du konflikter her, eller ensomhed? Hvad med interesser, hobbyer og privatøkonomi? Stress er ofte forbundet med, at man både føler sig presset i arbejdsliv og privatliv samtidigt, og derfor aldrig får koblet ordentligt af. Det kaldes også “dobbeltstress”.

Dig i behandling: Derudover er det svært at sige mere generelt hvordan jeg arbejder med stress, da stress udvikles af mange forskellige årsager og opleves meget individuelt. Man kan sige det sådan, at vi alle har unikke sårbarheder, der kan udløses af stress. Således er der nogen der fx kan udvikle angst pga stress, mens andre bliver depressive og andre igen primært har kropslige reaktioner forbundet med det af stressens kompromitterede effekt på immunforsvaret.

Stress: Alt i medens man skal tage stress meget alvorligt, skal man også skelne mellem forskellige slags stress. Et godt liv er fx præget af moderat stress. De fleste vigtige ting i vores liv er stressende. Når der er noget på spil for os, oplever vi faktisk stress. Noget stress er sundt, andet er usundt. Det er også vigtigt at arbejde med, at man må forvente lidt stress når man kommer tilbage i arbejde efter evt. stress sygemelding. Se evt. Youtube video om det tankevækkende perspektiv på “positiv stress”.

Via samtaler med redskaber fra coachingpsykologien og den kognitive terapi, samt rådgivning fra min erfaring med erhvervspsykologi, klæder vi dig på til at være i dit liv med mere overskud og ro.

Her har jeg opsummeret viden om stress. 

Læs om priser og tider her. 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.