Parterapi

I parterapi, er det vigtigt at man føler sig tryg. At man føler at man kan være oprigtig. At dagsordenen er forståelse og afklaring. At terapeuten lytter og giver tid og plads til at man kan udfolde sin “side af sagen”. At der er plads til at ægte følelser, tanker, frustrationer og ønsker. At der er en, der kan holde lidt snor i det hele, så man kan være hudløst ærlig og stadig holde sammen på sig selv og hinanden.

Som psykolog fremmer jeg i parterapien en platform af medfølelse og gensidig respekt, hvor en helende samtale kan finde sted, i den tid det må tage.

Jeg hjælper parterne med at sortere i det, der kan gøres noget ved, og det man ikke kan gøre noget ved, mellem det væsentlige og det mindre væsentlige. Vi drøfter konflikter, svigt, accept og tilgivelse. Vi leder efter de små forandringer med stor effekt. Altid med dagsorden der går på at styrke kærligheden.

Nogle par der kommer i terapi søger en dommer, der kan afgøre tvister.  Men jeg kender ikke jeres liv bedre end I selv gør, og vil nødig overtage ansvaret for andres livsvalg.

Der er mange forskellige “værktøjer” i parterapi, hermed et par stykker:

Ærlig kærlig kommunikation. Jeg benytter mig helt grundlæggende af opmærksomhed på, og støtte til ærligkærlig kommunikation parterne i mellem, for at skabe den bedst mulige platform for kærligheden. Nogle gange hjælper jeg bogstaveligt talt parterne til at artikulere det de har på hjerte. Det kan nemlig, mærkeligt nok, være svært, at sige det man virkelig mener. Denne metode er særligt god, fordi den samtidigt træner den enkelte til at samtale mere sårbart og ærligt i det daglige.

Relationsinterviewet. Derudover kaster vi et blik på hvordan den enkeltes tidlige relationer stadigvæk påvirker hans eller hendes tanker, følelser, kommunikation og relationsvaner. Denne tilgang kan give anledning til overraskende indsigter, nyfunden sympati og styrke kærligheden betragteligt. Derudover ægges den enkelte også til at arbejde videre med sig selv.

“Ice breakers” er eksistentielle spørgsmål og samtaleøvelser der kan løsne stemningen op og løsne “narrativerne”/ de fastlåste positioner og projektioner lidt op.

Yndlingsmusik. Den enkelte tænker over et musiknummer som afspejler hans eller hendes personlighed, eller minder ham eller hende om noget centralt vigtigt i livet. Opgaven i terapilokalet er, at forklare hvorfor man valgte nummeret, og hvorfor man valgte at dele netop dette nummer med partneren. Øvelsen handler bl.a. om turde at udvise sårbarhed og opleve hvordan det at dele noget sårbart styrker relationen.

7 åndedrag. Parterne sætter sig over for hinanden, panderne mod hinanden og ånder synkront 7 gange. Det skaber hos mange en umiddelbar samhørighed.

Kontakt mig for at høre nærmere.

 

 

 

Published by thomasmarkersen

Praktiserende psykolog og konsulent i erhvervslivet

One thought on “Parterapi

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: