Tidens eksistentielle krise – hvilke spørgsmål stiller vi os selv?

Hvad har jeg lyst til, med hvem, hvordan…? Vi er alle fanget af tvivl fra tid til anden især bragt til fads af tidens overflod og mange muligheder. 

 

Herunder kan du læse hvilke spørgsmål folk ofte går til psykolog med og et par gode råd. 

 

Mindre præcise spørgsmål

Er jeg god nok? – Kan andre lide mig? – Har jeg nok kontrol? – Har jeg snydt mig til min plads i livet? – Vil andre opdage at jeg i virkeligheden ikke kan noget? – Er det hele ikke bare ligegyldigt? – Hvad er mit formål? – Hvordan skal jeg forholde mig til, at jeg skal dø? – Hvorfor skal andre være så dumme? 

Det kan være svært at sige om det er tristheden der skaber tvivlen eller tvivlen der har skabt tristheden. Til at begynde med, at kan du prøve at stille bedre spørgsmål (måske er dit problem ikke det fraværende svar, men det dårlige spørgsmål).

 

Mere præcise spørgsmål

Hvordan finder jeg den rette meningsfuldhed i mit liv? – Arbejder jeg med noget, der interesserer mig? – Arbejder jeg med nogen (!) der interesserer mig? – Kan jeg tage en anden uddannelse? – Kan jeg skifte spor karrieremæssigt? – Hvad ville der ske hvis jeg sagde op? – Får jeg nok ud af mit liv, som det er? – Er jeg sammen med den rette person? – Vil jeg have børn? – Hænger jeg ud med mennesker, der siger mig noget?

De gode råd: Kom i gang med at opleve nye ting, og ikke mindst: Se om du kan forvalte dig på en måde så du kommer i bedre humør, for med et ængsteligt, nedtrykt eller overtænkende sind ser man simpelthen ikke nye muligheder.

 

Der er nemlig groft sagt tre måder at reagere på, når man har en eksistentiel krise: 

1) blive ved med at lave det samme

2) at trække sig fra verden

3) at eksperimentere med sit liv.

Som psykolog anbefaler jeg ofte at man forsøger ‘3’eren, at eksperimentere lidt.

Når man eksperimenterer får man nemlig mere information og dermed et bedre grundlag for beslutninger.

(Med måde. Det er ikke i alle tilfælde at det er en god idé at eksperimentere. Nogle mennesker, der vælger at eksperimentere i fx kærlighedslivet oplever at blive mere og mere forvirrede. Andre der siger et godt job op, eller flytte på landet kan komme til fortryde det ret meget.)

… kom i gang… med glæde og måde :0)

 

 

 

 

Published by thomasmarkersen

Praktiserende psykolog og konsulent i erhvervslivet

One thought on “Tidens eksistentielle krise – hvilke spørgsmål stiller vi os selv?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: