Syv afrikanske talemåder, og hvorfor de er så fede. Visdom og hverdagspsykologi

De sociale medier proppet til kanten med korte sætninger, citater, mantraer og visdomsord om det gode liv, med inspirerende skrifttyper på smukke fotos og farverige kort. Vi tiltrækkes åbenbart af visdomsord. 
 
Men kan vi så bruge disse “fortune-cookie nedkog” til noget?
 
 

… Chicken McKnowledge

Nogle af disse memes og visdomsord rummer dybe eksistentielle sandheder, mens andre tiltaler os, er uden reelt indhold og kan gøre livet endnu sværere at forstå og navigere i. Fx: Nikes “just do it!”, eller, at man skal have “ja-hat”, eller “nej-hat” på – altså, det afhænger jo af situationen. Det er ikke alle visdomsord, der er lige vise. Fra samme tidsånd, har vi talemåden, at “man skal hvile i sig selv, før man får sig en kæreste”, hvilket er en ganske bizar visdom, for det er jo først, når man føler sig utilstrækkelig; når man mærker behovet for andre, at man virkelig kan elske. Vi skal kigge et helt andet sted hen for solide visdomsord. Vi skal kigge dybt i vores fortid.
 
 

Gamle visdomsord

De ældste visdomsord har i sagens natur forekommet meningsfulde og handlingsorienterede for et utal af generationer, og har således en vis empiri bag sig. Alle generationer i alle kulturer, har en palet af visdomsord. I vores egen kultur har vi Den højes tale, eller Odins vise ord, også kendt som “Havamal”, eller Vikingernes ordsprog. I de sydlige egne har vi bl.a. de græske filosoffers livsanvisninger:
 
 
“Intet er nok for manden, hvor hvem nok, er for lidt.” – Epikur (Læs: Den sande velstand, er en tilstand, hvor man er tilfreds med det man har.)
 
 
“Mange brænde, brænder under overfladen.” – Empedokles (Læs bl.a.: Ikke alle utilfredsheder kan ses på folks glatte ansigt. Man selv kan have indestængte frustrationer, man bør være klar over.)
 
 
Hvad med afrikanske visdomsord? Tænkte jeg så. Gad vide om livet med løver, slanger, jungle og ørken, har givet indsigter, vi kan benytte i Danmark i 2022? You be the judge.
 
 

7 afrikanske visdomsord

 
“Når edderkoppernes spind forbinder sig, kan de fange en løve”
Man læse hvad man vil ind i denne talemåde, men det handler i hvert fald også om, at hvis man samarbejder kan man nedlægge et stort bytte – altså; at samarbejde bør være en bærende værdi i tilværelsen?
 
 
“Den, der er bange for at gøre for meget, gør altid for lidt.”

– Her er tale om en dyb eksistentiel sandhed: Hvis man ikke satser vinder man heller ikke noget – og det gælder i alle forhold i livet. Det vidner også om en erfaring med at livet har “entropi”, ting forgår og forvitrer. Livet kræver af os, at vi udvikler os og forbedrer ting, hvis ting ikke skal gå baglæns og forværres.

 

 

“Den der ikke ved én ting, ved en anden.”
En opfordring til ydmyghed og dialog, for det kan være, at den du taler med, ikke ved det, du ved, men måske ved de noget andet, der kan være værdifuldt for dig?)
“Uanset hvor lang natten er, vil daggryet komme.” (Denne talemåde handler helt sikkert om, at man altid skal bevare håbet og tilliden til, at det nok skal blive bedre på et tidspunkt, hvilket også er indfanget i talemåden “Every cloud has a silver lining”.
 
 
 
“En myretue, der er besluttet på at blive en kæmpe myretue, skal nok lykkes, uanset hvor mange gange den bliver trampet på af elefanter.”
En talemåde der inspirerer til vedholdenhed med projekter, at man blot skal blive ved og ved, så skal det nok lykkes på et tidspunkt.
 
 
“Lad være med at se på hvor du faldt, se på hvor du gled.”

Et guldkorn af en talemåde, der kan minde os om, at vi ikke altid skal forholde os til den krise vi er i, men snarere prøve at forstå hvad der ledte til den, så vi kan undgå den en anden gang. I psykoterapi kan man kalde det, at man laver en “kædeanalyse” af begivenheder, så man kan blive klogere på hvorfor man overhovedet “faldt”. Der er også ale om en klassisk konflikthåndteringsstrategi, hvor man søger konstruktive forståelser i stedet for at stirre sig blind på ulykker og utilfredsheder. I den amerikanske hær har man et motto, der adresserer det samme: “Man kan kun gøre noget på to måder: Rigtigt og igen”.

 

 
“Uanset hvor varm din vrede er, kan den ikke koge søde kartofler” 
En genganger i mange af fortidens visdomsord, er advarslen mod vrede. At mens vreden kan synes konstruktiv i øjeblikket, kan man i virkeligheden ikke bruge den til særligt meget.
 
 

Outro

Mennesker er mennesker. Uanset hvor på kloden man kommer fra og uanset hvilken tid man stammer fra, har vi haft, og har nogenlunde de samme slags alment menneskelige forviklinger, og de samme slags generiske løsninger. Og hermed også en opfordring til at lytte til ekkoerne af indsigter, der strækker sig tusindvis af år tilbage…
 
Tak fordi du læste med
 
 
 
 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: