Hvad producerer en psykolog?

Vi ved hvad en cykelsmed og en skolelærer laver, men hvad laver en psykolog egentlig. Det er svært at svare på, selv for en psykolog. Altså, lytter man bare?

… så man slår sig ned, efter en lang og lidt forvirrende uddannelse. Skærmet af supervisorer med forskellige teorier tager man imod folk på kliniklokalet, og hører dem fortælle om et problem de har.

Gad vide hvad de forventer, tænker man.

Måske forventer de at man løser et problem for dem. Måske forventer de der sker et eller andet mirakel, så de får det bedre. Måske forventer de at blive trøstet, måske forventer de at få en plan, så de kan løse deres situation. Måske ved de godt, at det alligevel ikke kan løses det de står med. Måske har de fået at vide af deres venner, kæreste , eller familie, at de burde gå til psykolog.

Mange kommer også fordi de har en ubærlig angst, eller tristhed eller frygt for specifikke ting. Herunder fx OCD som de gerne vil have fjernet, og meget af tiden kan vi jo give det folk kommer efter. Vi kan lytte til dem der har behov for at hitte rede i deres livssituation, og skabe strammere og mere præcise livsfortællinger som er nemmere at handle på. Vi kan i vid udstrækning fjerne fobier, vi kan også hjælpe folk med at finde ud af hvad de skal sige til chefen, eller hvordan de skal håndtere deres parforhold. Så når jeg tror, at det kan være svært at vide hvad en psykolog laver, selv for en psykolog, er det fordi folk kommer med tusind forskellige ting, som kræver tusind forskellige nuancer i vores tilgang (også selvom visse tilstande naturligvis kalder på ret ortodokse systematiske metoder).

Nogle gange, når man som psykolog sidder og kigger på klienten, tænker man hvad er det der skal være anderledes, hvad vil du egentlig gerne have hjælp til. Ved du egentlig hvad det er, der giver dig problemer, hvad forventer du af mig, hvad synes du en god psykolog er?

Og så beder man folk om at fortælle og folde ud, og man sidder og lytter og noterer detaljer på noter, eller i sit sind. Og så tænker man, på et eller andet tidspunkt, så vil klienten gerne have et eller andet, og siger man et eller andet, noget der flugter med personens historie, noget der kan skabe en harmoni i relationen, og måske i klientens selvforståelse.

Ofte sidder man med en intuition om hvad det hele handler om efter ti sekunder, og den må man gøre vold på, for ofte passer den ikke, og derfor må man sidde og tvivle på sig selv, for ikke at springe til konklusioner og det er hårdt. Og man kan også have lyst til at hjælpe med at løse ting, som ikke er ens område. Man kan have lyst til at sige til folk, hende skal du forlade, eller så skal du skifte arbejde, men man kan jo aldrig kende folk lige så godt, som de kender sig selv. Jeg har en regel, som jeg ofte siger højt, – jeg har kun kendt dig i en halv time, eller for eksempel 4 timer, så hvordan skulle jeg kunne kende dit liv bedre end dig, der har levet det i fyrre år. Jeg nævner ofte vikingeordssproget: council is often ill advice.., at rådgivning ikke altid er godt, for folk kender altid deres eget liv bedre end andre gør. (Et eksempel på dårlig rådgivning er personen i arbejdslivet, der pludseligt er begyndt at opføre sig mærkeligt, og så er det fordi de er begyndt at gå til en dårlig coach, som har haft mere travlt med at fortælle personen hvad han eller hun skal eller ikke skal, i stedet for at lytte til klientens unikke udfordringer.)

Noget af det vigtigste man skal kunne som psykolog, er, i min erfaring, at man skal opøve en intens og bevidst ærlighed og ægthed, sådan så man er den samme over tid, og sådan så du kan stå inde for dig selv, og det gælder også, at du skal stå inde for din tvivl og usikkerhed. For måske klienter gerne vil have en fornemmelse af noget stabilt og trygt? Her vil du kunne være rollemodel. Noget andet vigtigt er at opbygge så mange erfaringer at man begynder at ane mønstre. Det er også vigtigt udvise ægte entusiasme. At man rent faktisk er begejstret over klientens liv, og oprigtigt gerne vil gøre en forskel for andre.

Selv efter denne svada kan jeg godt, når jeg kigger mig i spejlet, blive i tvivl om hvad det egentlig er jeg laver. Især når børnene spørger hvad en psykolog laver, kan jeg godt blive i tvivl. Sidder du bare og snakker med folk spørger de, og jeg tænker jaaaa.. jaa det lyder ikke så super, især når jeg snakker med drengene, at jeg som mand “bare sidder og snakker med folk”. Jeg har lyst til at sige, at jeg også gør mere end det. Men måske er noget af det største man kan gøre for at andre, at lytte til dem.

 

Published by thomasmarkersen

Praktiserende psykolog og konsulent i erhvervslivet

2 thoughts on “Hvad producerer en psykolog?

  1. Kære Thomas,

    meget fint skrevet og meget enig, Særligt i sætningen “Ofte sidder man med en intuition om hvad det hele handler om efter ti sekunder, og den må man gøre vold på, for ofte passer den ikke, og derfor må man som psykolog, sidde og tvivle på sig selv, for ikke at springe til konklusioner og det er hårdt.” Det er hårdt, men også rigtigt spændende og dét der gør vores arbejde levende. Tænkt at få lov til at gå på opdagelse i forskellige mennesker, se dem som gåder, man ikke skal løse, men respektere kompleksiteten i og finde mening i – og på én og samme tid hjælpe dem videre på deres rejse. Det er da en gave. God arbejdslyst ; )

    Bedste hilsner,
    Elisabeth

    1. Hej Elisabeth! Tak for kommentaren. Sidder netop i en supervisionsgruppe hvor vi taler om eksistentiel terapi :0) hvor man i højere grad lader historien folde ud, og i mindre grad intervenerer.. (0: /Thomas

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: