Dagbogsopgave: Farver

Foto: Robert / Unsplash

Forleden hørte jeg en podcast, hvor der blev talt om “long Covid”, i den forbindelse var der en, der fortalte om at mistet sit farvesyn en overgang. Kan ikke huske om det var fim Covid eller ej, men hun beskrev det som meget deprimerende. Hun genvandt heldigvis sit farvesyn. Det fik mig til at tænke, at vi måske nok undervurderer betydningen af farver i det daglige. Her er en skriveopgave til dig, der vil give vores farverige virkelighed lidt retfærdighed. 

Godt råd: Hvis du som mig, ikke er superskarp til farvenuancer, kan du her finde en liste med ord for farver. De eneste brugbare lister med ord for farver jeg har kunnet finde, er på engelsk. Desværre. Hvis du kender til en liste med ord for farver på dansk – illustreret af farverne, må du godt skrive det herunder som kommentar! 

Eksempel på “farve dagbog”

Skriveopgave: Observation af farver i omgivelserne, fulgt op af refleksioner.

Når jeg kigger op over mig, ser jeg en slidt kakifarvet parasol der vejrer let i vinden, med et mørkebrunt, næsten sort stel, og over den er der en knaldblå himmel, med skyer i en bred krans på horisonterne omkring gården hvor jeg sidder. Skyerne er hvide og grå og nogle synes at have gullige nuancer, som havde man blandet en lille smule gul i det grå. Nogle af skyerne er blegt hvide, andre er det man ville kalde off-white, eller snavset hvid. Umiddelbart under den himmel jeg netop har beskrevet, er der hustage, med orange tegl, visse af dem er rustfarvede, måske på grund af storbyens støv og snavs og de mange fugle, der ofte sidder der holder udkig. Hustagene er plettet med mat grå udsugninger, sorte solcelleanlæg og koksgrå tagaltaner med melerede bronzefarvede læhegn og kridhvide dobbelte altandøre. De mørkt grå tagrender under de snorlige tagsten, er forbundet med sølvgrå nedløbsrør, der løber hele vejen ned fra den høje femte sal og ned i gården, hvor der blandt andet står et himmelblåt gyngestativ og et altanbords sæt med en sart pastel blå farve. Murstenene er i støvede gule og orange nuancer. På nogle af altanerne, på bygningen overfor, er der blomsterkasser. Der er røde blomster i flere nuancer, nogle er skarlagen røde, nogle karmasin røde, og andre sart lyserøde. Ved en enkelt altan, er der en altankasse lavet af mørkebrune trælameller, og i den stå støvet grønne planter, toppet af gullige blomster. Det ligner en slags markblomster, som selv har fundet vej til altankassen. Birketræer på højden af efteråret, lyser op som guld i solen, mens det ensomme grantræ har en svært bestemmelig blågrøn farve. jeg var ved at glemme den høje blegt hvide flagstang med den dovne vimpel, og en knop på toppen slidt af vejret fra en knaldrød farve, tror jeg, til bordeaux rød.

Refleksioner: Beskrivelserne af nuancerne omkring mig, får mig til at overveje mine egne indre nuancer, om man vil, og lige nu virker det uoverskueligt for mig. Det giver mig et billede af, at være som et dådyr fanget i lyskeglen fra en bil, frosset i mine bevægelser, med en trang til at flygte. Interessant. Hvad flygter jeg fra? Kan være fordi dagen i dag, er så fortravlet, og jeg derfor ikke kan finde ud af at give mig tid til at associere og lade mig rive mig med af min skrivning. 

Efterskrift: Ifølge dansk arkitekturcenter – og mange andre, kan man sige, at farver symboliserer forskellige ting. Det følger, at din iagttagelse og observation af farverne i dine omgivelser måske slår ekkoer i dit sind, hvor de respektive farver muligvis aktiverer de respektive temaer i dig, når du skriver?

Farvernes symbolik:

Rød: kærlighed, had, varme, ild, liv
Blå: kulde, ro, troskab, himlen
Gul: varme, misundelse
Grøn: håb, forår, liv
Brun: jord, ro, død
Hvid: renhed, uskyld, død, fred
Sort: død, mørke, ondskab

Læs mere om skriveterapi her.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.