Dagbogsøvelse. Essay om “ting”

Hunden Ziggy overvejer tilværelsen, måske.

Man kan skrive dagbog på mange måder. Man kan fx vælge et tema, og skrive lidt frit associerende over det. Her har jeg valgt at skrive om “ting”. Man kan også skrive om “familie”, “retfærdighed”, “efterår”, “cykler” og ja, der er ingen grænser. Kunsten er, at holde emnet let, og lade ordene flyde. Gerne frit associerende, gerne konkret, gerne omhandlende andre, gerne beskrivende, æstetisk. Man må også godt forsøge at gøre det forståeligt.

Det må være en slags tilståelse, som jeg deler med mange mænd, og måske alle mennesker, når det kommer til stykket. Jeg får spat af for mange ting. Nogle gange må jeg bare væk. Langt, langt væk. Ikke i stramme bukser på en racercykel, min underbevidsthed er ikke så nem at narre, nej, en landsby i Spanien, eller sådan noget. Så længe det er langs vandet. Havet er nemlig så dejligt tomt at kigge ud over, man kan endda springe i det, lade sig omslutte. Køligt, svalende. Og stå op, ryste salte dråber af sig, mærke sig sløvet behageligt ned af det drøje vandige sand mellem tæerne, og kigge ud over et støvet miljø, hvor ting har stået længe, nogle gange lidt for længe, tørt i det solpinte landskab. Giv mig ingenting. En hvid facade. Et smil. En hyggelig gammel mand, der hilser fra en bænk, en løbetur om morgenen, en kaktus man ikke behøver at røre ved, en bog af en eventyrer, en slidt strandstol, noget halvdårlig mad, der ikke koster noget. Noget klart, gennemskueligt. Let. Klingende måske. Jeg fabulerer.

Det er dog ikke kun en verden fuld af ting, jeg kan kaste skylden på, det er også mig, der inviterer for mange ting ind i mit liv. Problemet med alle tingene, er jo, at man kan miste synet for det væsentlige i livet, tænker jeg, relationers dybde, store bedrifter, morsomme momenter mm, og suk, omvendt; nogle gange kan tingene, fx administration og oprydning, rent faktisk være det væsentlige, men for den, der er træt af ting, kan det hele køre lidt sammen. Så kan man rent faktisk tro, at man er ved at gøre noget væsenligt, mens man undlader at gøre noget andet mere væsentligt.

Glem gerne hvad du har læst. Jeg vil ikke være skyld i at have givet dig endnu en ting at forholde dit til.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: