Dagbogsværktøj: Liste med ord for dine følelser og fornemmelser

Det styrker dit liv på adskillige niveauer når du bliver bedre til præcist at iagttage hvordan du har det med ting, når du kan sætte præcise ord på det, og når du kan kommunikere det. 

Jeg har derfor altid været glad for at arbejde med “følelsesdagbog” som del af et terapi- og coachingforløb. Opgaven er simpel: Beskriv daglige oplevelser og benyt minimum 10 ord fra listen hver dag. Den personlige udvikling ligger som regel i udvidelsen af ordforrådet, brug derfor gerne en stor variation af ord for følelser. Effekten svarer lidt, til det, som du får ud af mindfulness meditation: En øget opmærksomhed, et mere positivt sind og, i dette tilfælde, et bedre og mere socialt ordforråd så du tilmed styrker dine relationer.

Skriv i min. 5 dage om ugen i en måned. Benyt aldrig en overvægt af negative ord. Bare kom i gang! Du vil med garanti ikke fortryde det.

 

Liste med ord for følelser

Lyksaglig, glad, henrykt, overstadig, lystig, taknemmelig, festlig, ekstatisk, tilfreds, opmuntret, let, opløftet, lettet, jublende, jovial, snaksaglig, nynnende, legesyg, sorgløs, mild, ubekymret, strålende, uskyldig, barnlig, fjoget, pjattet, tilfreds, euforisk, henrykt, i godt humør, kammeratlig, på toppen.

Vred, irriteret, rasende, fjendtlig, krænket, ærgerlig, ophidset, hadefuld, aggressiv, bitter, frustreret, fornærmet, hidsig, oprørt, kritisk, hævntørstig, forsagt, rasende, ophidset, modsat, væmmelse, gal, gnaven, passiv-aggressiv, bandende, harmdirrende, oprørsk, utålmodig, fornærmet, trang til at kontrollere andre.

Harmonisk: Fredfyldt, rolig, ro, god, utvungen, komfortabel, fornøjet, opmuntret, tilfreds, tilpas, stille, afslappet, afklaret, klar, velsignet, lykkelig, sikker, afbalanceret, ok, taknemmelig, ægte, tryg, selvsikker, kreativ, stærk, kreativ, modtagelig, opløftet, oprigtig, tilgivende, opfyldt, rigtigt.

Depressiv, skuffet, modløs, skamfuld, kraftløs, mindreværdig, skyldig, utilfreds, elendig, selvkritisk, nede, fremmed, afvist, udelukket, skyld, socialt isoleret, tung, tungsindig, trist, modløs, fortvivlet, rastløs, glædesløs, selvhadende, nærig, gnavne, indesluttet, indelukket, sur, fokuseret på fejl og mangler, vranten, lukket, energiforladt, overfølsom, tilbagetrukket, øm, skrøbelig, lidende.

Levende, legende, modig, energisk, i topform, stærk, viril, intens, frigjort, optimistisk, legesyg, ivrig, livlig, spændt, vidunderlig, pirret, underholdt, ungdommelig, aktiv, kommunikerende, ligeværdig, opstemt, intelligent, lyst til at dele, givende, generøs, fantastisk, morsom, vigtig, fællesskab.

Forvirret, tvivlende, usikker, ubeslutsom, rastløs, konfus, dissocieret, låst, tøvende, flov, genert, fortabt, urolig, anspændt, stresset, ukomfortabel, stresset, uærlig, uægte, stridslysten, distraheret, mistillidsfuld, akavet, afventende, nysgerrig, uafklaret.

Ligeglad, ufølsom, uinvolveret, reserveret, kold, åndsfraværende, uinteresseret, uimodtagelig, træt, robotagtig, langsom, doven.

Bange, angst, frygt, forfærdet, mistænksom, bekymret, selvoptaget, stiv i det, usikker, utålmodig, intolerant, skræmt, panisk, nervøs, bange, truet, fej, forsigtig, overforsigtig, anspændt, aggressiv, angribende, i forsvar, fjendtlig, på vagt, vagtsom, bekymret, selvoptaget, selvbevidst, frossen, hæmmet, paranoid, stiv af skræk, urolig, ængstelig.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: