Tidens eksistentielle krise – hvilke spørgsmål stiller vi os selv?

Der er tre måder, som man kan vælge at reagere på en eksistentiel krise/tvivl om hvor vidt man lever som har lyst til: 1) blive ved med at lave det samme alligevel medens man bliver mere og mere grå i hovedet. 2) Helt at trække sig fra verden 3) at eksperimentere med sit liv.

Som psykolog anbefaler jeg ofte at man forsøger at eksperimentere lidt. Når man eksperimenterer kan man nemlig risikere at blive klogere på sig selv. Nogle mennesker, der vælger at eksperimentere i fx kærlighedslivet oplever at blive mere og mere forvirrede, og at kalde det at være fx “polyamurøs”, er vidst at gøre en dyd af en vane. Ligesom man ikke bare skal vandre lige alene ind i en jungle, skal selv vores mest kreative eksperimenter med os selv vel altså udleves med en grad af fornuft. Det er i hvert fald min erfaring med verden. Hvilke eksperimenter har du lavet for nyligt? Er det på tide, at du kommer i gang med et eksperiment? 🙂

Herunder kan du læse hvilke spørgsmål folk ofte går til psykolog med. Hvilke spørgsmål kan du genkende?

De bevidste:

Hvordan finder jeg den rette meningsfuldhed i mit liv? – Arbejder jeg med noget, der interesserer mig? – Arbejder jeg med nogen (!) der interesserer mig? – Kan jeg tage en anden uddannelse? – Kan jeg skifte spor karrieremæssigt? – Hvad ville der ske hvis jeg sagde op? – Får jeg nok ud af mit liv, som det er? – Er jeg sammen med den rette person? – Vil jeg have børn? – Hænger jeg ud med mennesker, der siger mig noget?

Ofte er der tale om en forvirring der i det hele taget tåger livet lidt til og dermed gør valg sværere. Det er vigtigt at forvalte sig selv med en vis grad af glæde og fornuft for i det hele taget at kunne øjne gode muligheder. Det ængstelige, eller nedtrykte sind ser nemlig ikke muligheder.

De mindre bevidste

Er jeg god nok til det jeg gør? – Kan andre lide mig? – Har jeg nok kontrol? – Har jeg snydt mig til min plads i livet? – Vil andre opdage at jeg i virkeligheden ikke kan noget? – Er det hele ikke bare ligegyldigt? – Hvad er mit formål? – Hvordan skal jeg forholde mig til, at jeg skal dø? – Hvorfor skal andre være så dumme? – Skal jeg nå det punkt, hvor jeg lader ting skride i alle retninger, for det hele er ligegyldigt?

Det er min erfaring, at folk der lader sig hæmme af sådanne halvbevidste spørgsmål til livet mere generelt, kan miste deres mod og handlekraft. Det er min erfaring, at det dissociationen forbundet med tvivlen, der til sidst blive kerneproblemet her. Derfor: Tag handling på ting, og lad dine handlinger, være din vej.

De ubevidste 

Er jeg god nok?- Er jeg vigtig nok? – Er jeg elsket? – Er jeg lige så meget værd som andre? – Kan jeg forstå mig? – Hvorfor har jeg det ikke sjovt hele tiden? – Sex er kærlighed.

Det ubevidste vil altid være ubevidst. Vi kan ikke rydde op i det. Vi kan ikke gøre det bevidst, men hvis du vil leve bedre i tråd med dig selv, så prøv i en overgang at fokuser ekstremt meget på dine drømme, og del dem med andre. Lad folk vække dig på irriterende tidspunkter, så du bedre kan huske dine drømme..

Den mærkelige og ofte ubevidste eksistentielle krise: – Hvorfor skal jeg bidrage med mit arbejde og overforbrug til en verden hvor den økologiske balance er ved at gå ad helvedes til?

De fleste er klar over, på et dybt underbevidst plan, at vi ikke forvalter vores planet som vi bør. Det skaber nogle strømme i os,som vi ikke orker/tør/evner/magter at håndtere, men det betyder ikke at de forsvinder. Ind til vores politikere tage sig sammen og lever op til folkets ønsker om begrænsninger for virksomheder med fælles spilleregler for alle, vil flere og flere dygtige menneske kollapse oven på den rollekonflikt der er forbundet med at forbruge max og se vores lille klode blive suget tør for ressoucer.  

One thought on “Tidens eksistentielle krise – hvilke spørgsmål stiller vi os selv?

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: