Hvorfor bør alle mænd se Mad Max 4?

“What I condemn are our system of values and the men who don’t acknowledge how great, difficult, but ultimately beautiful women’s share in society is.”
Anne Frank, The Diary of a Young Girl

Man godt forstå feministernes iltre kritik af fortidens mandschauvinister.

Det er ikke mere end 50 år siden, at man(d) tænkte at kvinder ikke kunne finde ud af at læse op i TV Avisen, men kvinder kunne altså godt finde ud af at passe et job og tage sig af hjemmet samtidigt, hvilket er en form for dobbeltarbejde. Man betragtede altså kvinder som dumme og i stand til at arbejde dobbelt så hårdt som mænd. En slags æsler.

Ikke nok med det. Det er mænd, der gjorde sidste århundrede til et sandt helvede på jord. Det er mænd der tog livet af over hundrede millioner mennesker i sidste århundrede med bestialsk ondskab. Det er mænd, der har lavet et våbenkapløb, som nu viser sig, at have været en hårsbredde fra at skabe et nuklear ragnarok.

Når man i gamle dage sagde, at kvinder ikke skulle blande sig i politik, kan jeg ikke lade være med at tænke, at det skyldtes at kvindernes højere grad af medfølelse og omtanke ville hindre mange spændende invasioner og krige.

Som man ser igen og igen er det kunsten der rykker først på de ting vi som samfund skal forstå, så vi kan nok godt vente 20-30 år før de intellektuelle begynder at forstå hvad kunsten fortæller med Mad Max 4. (Vi kan så vente 100 år før de konservative i samfundet måske begynder at forstå det.)

Kunsten fortæller noget om en skiftende manderolle. Bare se på billedet. Vi mænd skal bogstaveligt talt, symboliseret ved Mad Max’s mundkurv, lukke røven, og sætte speederen i bund efter en bedre fremtid væk fra vores rod.

Kvinderne er generelt bedre til at forstå og udleve de værdier vi må hædre over alle andre i denne tid, bæredygtighed, tilgivelse, mådehold og fred, og vi må overgive os til de værdier.

Max er således portrættet af den senmoderne mand, der er fanget af sit køns aggressive dispositioner og som en feministisk eksistentialist – m o d v i l l i g t – kaster håndklædet i ringen og lader livet i form af kvinder lede ham. Kvinderne der både er ofrene for mændenes kaos og redningen for os allesammen på den golde planet. De har brug for Max Rockatansky.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: