Samfundskritikken i 10 sætninger.

Partiet Alternativet er fremme med vigtigheden af, at vi stiger ud af hamsterhjulet, og folk kritiserer det, fordi vi skal holde hjulene i gang. Diskussionen ender i en Stale Mate. Jeg ser udfordringen med en psykologs øjne, og finder frem til følgende analyse:

Sagen, som jeg ser den, er, at folk pr automatik gældsætter sig og forbruger max, styret som de er, af en “viljen til magt” (i et hierarki) som Nietzsche kaldte det, og her opstår den situation hvor vi i kollektiv åndssvaghed forbruger som meget som muligt.

Vi har derfor desperat brug for alternative kapitalformer for at give denne biologiske drive til at gøre os gældende nogle andre arenaer at gøre sig gældende i. Arenaer med dyder såsom nærvær, bæredygtighed, brunst :0), sundhed, latter, poesi og tålmodighed.

Vi skal også til at lære at være anstændige materialister! Pudsigt nok. Vi skal være nogen, der passer godt på tingene og værdsætter dem. Fx ved at lave vores egne møbler. Hvilket jeg personligt godt kan komme i flow med.

Her kan man opleve dyb glæde ved en tur i Frb have, som plejes og passes til alle os godtfolk. Her vedligeholder man den gamle Porsche, som man har sparet op til, i stedet for at pisse pengene væk på værdiagskrivninger på en ny sjælløs bil, her hædrer man hverdagens momenter som indholdet af livet. Her ved man at det er kysset der tæller, og ikke soveværelsets kvadratmetre. Og når man har regnet den ud, kan man se at:

Automatforbrugerne ikke er de materialister som de tror de er, men magtliderlige højt udviklede aber, der forbruger blot for at mærke sig selv.

Min pointe er at måske lykken, som Epikur var inde på i det gamle Grækenland, blot er muligheden for refleksion, gode venner og det at kunne være relativt selvforsørgende… Hvilket harmonerer ekstremt dårligt med samfundsøkonomien der stort set kun fungerer fordi den løbende stimulerer vores medfødte mangelfølelser ud fra hvilke lykken ligger for enden af regnbuen dvs. ved næste køb.

Published by thomasmarkersen

Praktiserende psykolog og konsulent i erhvervslivet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: