Da manden og kvinden forsvandt

Som vandfald over klipper er hun liv og hun spirer hvor man mindst forventer det. Hun holder mit hovede når jeg er træt og som solen varmer hun den kolde mark. Hun skjuler sig i morgentåger og efterligner naturen. Eller efterligner naturen hende?  … Nu er hun kun kønnet, kønnet der viser tilbage til, at hun stadig er altings moder. Hvad er lærdom her? I hendes væsen ligger der mere visdom end på noget bibliotek. Det er i forvejen hendes væsen der får bogstaver til at lyse op og få betydning og ingen bog er noget værd uden hende. Jeg ved det, for jeg har studeret og læst bøger hvor jeg ikke har kunnet finde hende, og nu, når jeg ikke behøver at læse for at bestå noget, lukker jeg flere og flere bøger i og kigger i stedet op. For hun er i alle steder hvor hun ikke møder modstand … “Skynd dig, skynd dig!” lyder ekkoet i mit liv, “jeg skal videre og videre!” Jeg ved dog, at selv min mindste bevægelse er vejledt af hendes nymfer, der taler et sprog jeg ikke forstår, og jo mere jeg selv bliver i tvivl over meningsfuldheden ved min rejse jo mere meningsfuldt bliver livet, som lyste det op i mine hænder. Se mig. Jeg slækker ikke mine våben, for hun har brug for mig og hun kender ikke krig, men jeg opgiver alt andet.”  

– Rocaktansky

Billedet til dette essay hedder “The Bride” og er malet af Klimt i 1918.

Nietzsche, der er den mest geniale og mest citerede filosof nogensinde ifølge big data analyser, kun matchet af Foucault, må have gjort sig tanker langs samme baner, da han halvt i humor skrev:

“Det største filosofiske problem, er, om kvinder har ret.” 

Det Nietzsche givetvis henviser til her, er bl.a. at kvinders basale visdom og råd om at drikke fx te med citron når man har influenza jo rent faktisk virker, og at mænds avancerede filosofiske systemer måske forvirrer det væsentlige.

Michel de Montaigne (1533-1592), der var så skarp en tænker, at NIetzsche aldrig gik rundt uden en Motaignes samlede essays i lommen (sand historie!), skrev i slutningen af femtenhundredetallet, at kvinder var som udgangspunkt ledere i hjemmet og i vores skoler, så han havde mændende der begyndte at undervise kvinder i matematik, retorik og fx astronomi mistænkt for at gøre det, blot for at kunne kontrollere dem.

Hvad har jeg gang i? 

Med afsæt i Jungs teorier om kvindelige og mandlige grundenergier, belyser jeg en mulig årsag til at der er så mange singler i dag.

Når snakken falder på kønsforskelle og kærlighed træder man ind på et STÆRKT MINERET territorium. Det er lige før, at jeg censurerer det hele af frygt for socialkonstruktionisternes syndflod, for det er politisk ukorrekt at tale om kønsforskelle, man bliver sat i bås med fantaster og idioter når man gør det, men min sjæl hindrer mig i at være kujon, desværre.

Jeg tror, at vi alle kunne blive klogere af, at introducere noget dybdepsykologi til den, set fra mit perspektiv eller så hysterisk overfladiske samfundsdebat i medierne. Det hedder sig, at vi lever i en tid hvor vi “psykologiserer” alt, jeg synes snarere at vi politiserer så meget, at vi ikke en gang er klar over hvilket køn vi har.

Biologiske forskelle

Er der forskel på mænd og kvinder? Ja. Tydeligvis, både biologisk og psykologisk set. Jeg vil ikke kede jer, men lad os remse et par ting op:

Fysik: 99.9% af kvinder er svagere end den gennemsnitlige mand. Kvinder har generelt set større problemer med holde vægten nede, jeg tror at det skyldes, at kvinder fra naturens side er gearet til at spise meget og varieret for at beskytte deres foster (jeg har masser forskning på dette, hvis du er interesseret). Mænd derimod kan spise det samme rugbrød med det samme leverpostej, og intet andet i årevis. Mænd kan i det hele taget gå i hundende meget nemmere end kvinder. Mænds hjerter tager også mere skade af det travle familieliv.

Sprog: Kvinder er lidt bedre til sprog. Det er ret tydeligt at kvinder er ved at overhale os på de længerevarende uddannelser.

Fokus: Fra et spædbarn er 1 dag gammel, vil drengebarnet foretrække at kigge på ting, der bevæger sig, og pigebørn foretrække ansigter.  Kvinder er bedre til at fokusere bredt (multitaske), mænd er bedre til at fokusere snævert. Mænd har en bedre rummelig intelligens end kvinder, hvilket desværre kan ses i trafikken. Mange kvinder der træder ud på cykelstien fra bussen kigger sig ikke for, medens alle, ALLE mænd kigger ud på cykelstien, før vi træder ud af bussen. Mænd er tydeligvis bedre kognitive gearet til at forholde sig til store ting der bevæger sig, hvilket sikkert skyldes at mænds succes gennem tiderne har beroet på vores evne til at jagte store dyr, og undgå at blive slået ihjel af dem.

Livet med småbørn: Når chefpsykolog Svend Åge Madsen fra Rigshospitalet mener, at mænd er lige så godt geare til at tage sig af små børn som kvinder betragter jeg det som et ideologisk statement, og ikke et faktum. Man ser, at mænd på barsel sidder og stirrer på barnet fokuseret i timevis, medens kvinden kan vaske op, snakke i tlf, støvsuge og lave yoga medens den lille hygger sig. Mænds evne til at fokusere stift på en ting ad gangen kan gøre barslen stærkt udmattende for manden efter et par uger. Mænd som skal nyde barslen har behov for træning i det, medens de fleste kvinder nemmere bærer byrden. Mænd kan lære det.

Seksualitet: Kvinder kan glemme deres kønsdrift hvis de ikke får sex, mænd glemmer aldrig deres kønsdrift. Mænd har basalt set initierende seksualitet hele tiden, kvinden har primært initierende seksualitet 4 dage pr måned. Lesbiske par har sædvanligvis ikke sex efter 10 års samliv, det samme ser man ikke i andre typer parforhold.

Jeg kan høre dig tvivle. Er kvinder og mænd virkelig forskellige? Lad mig give dig et par historier fra min terapeutiske praksis. Hvis en meget maskulin kvinde kommer i terapi, fx en kvinde med store muskler, måske  oven i købet er ansat i politiet og hun fx har en konflikt med en veninde, eller en sorg, vil denne følelse lure i baggrunden hele sessionen igennem. Hvis jeg har en mand i terapi, som er en ekstremt feminin homoseksuel, kan han, hvis han tilsvarende har et følelsesmæssigt problem, glemme sit problem når han taler om noget andet. Det, som jeg altså har erfaret efter ti år som praktiserende psykolog, er, at selvom manden kan shoppe heftigt i kvindelige energier, og selvom kvinden kan shoppe heftigt i mandlige energier, kan de ikke fjerne sig særligt langt fra deres køns iboende funktionalitet.

Problemet med at tale om kønsforskelle

Kategoriseringer har det med at få os til at placere ting i værdihierarkier, her: “At det ene køn er bedre end det andet pga. køn”. Mere behøver du i øvrigt egentlig ikke at vide om Foucaults perspektiv på tingene, for det var hans centrale pointe. Og den var oven i købet en billig fortsættelse af Nietzsches teori om livet som viljen til magt. Men medens Nietzsche lagde op til stærkt levede liv med viljen, introducerede Foucault den moderne verden til en tænkning hvor alle kategorier og begreber, fx “mænd” og “kvinder” automatisk var resultater af magt og kontrol, og ledte til kontrol og magtundertrykkelse.

“We are sun and moon, dear friend; we are sea and land. It is not our purpose to become each other; it is to recognize each other, to learn to see the other and honor him for what he is: each the other’s opposite and complement.”
~ Hermann Hesse

Emnet er også ombrust fordi så mange akademikere sidestiller ligestilling med lighed, hvilket nærmest må bero på en slags tankeforstyrrelse.

Mandens synder

Man kan imidlertid godt forstå feministernes iltre kritik af fortidens mandschauvinister. Det er ikke mere end 50 år siden, at man tænkte at kvinder ikke måtte læse op i TV Avisen, fordi det var for alvorligt et job! Man tænkte at kvinder både skulle passe et job og tage sig hjemmet samtidigt. Hvilket nærmest tangerer slaveri.

Vi falder for ligheder og forskelligheder samtidigt 

Vi falder for det, der minder om os selv. Man skal nemlig kunne genkende noget af sig selv i den anden, ellers forelsker man sig ikke så nemt. Men uden forskelligheden er parforholdets kærlighed ikke nem. Homoseksuelle er klar over dette, som alle andre, hvorfor de ofte overdriver deres forskelle fx aldermæssigt og hvad angår dyrkningen af de maskuline og feminine energier og kvaliteter, for at introducere forskelligheden ind i forholdet.

Amima og animus der blev væk… 

Både mænd og kvinder kan siges at have en anima (kvindelig energi) og en animus (maskulin energi). Det er i hvert fald min forståelse af disse energier, som jeg vælger at tolke ind i vores tid. Anima og animus er det, som man forbinder med traditionel kvindelighed og mandighed i vores kultur og de sociale mentaliteter, der er indlejret i os genetisk / arketypisk. Manden forener sig og identificerer sig mere parat og naturligt med de maskuline energier, for de har ligesom en slags “kroge” i den mandlige biologi. Kvinden forener sig mere naturligt med den feminine energi.

Vi har alle sammen et sammensurium af disse energier, potentialer strømmende igennem os, om man vil eller ej.

Kvinder som er alene med deres animus

Som jeg forstår det vil kvinder gerne, men behøver ikke nødvendigvis, at finde en mand, som de kan projicere deres animus over i. Kvinder er nemlig så rummelige, at deres animus sagtens kan finde sig til rette i dem selv over tid. Kvinder legemliggør bare selv deres egen animus og ender lidt kønsløse som resultat. Man møder dem i byen, kvinderne der giver et fast håndtryk og fylder hele rummet ud, og kommer til at lade manden stå som et slags biologisk kuriosum i baren. Nogle kvinder kan i visse hjørner af deres psyke og tænkning vitterligt ikke se, at der skulle være en forskel mellem kønnene, her ville et ophold i en nudistlejr kunne være en idé. Det lyder plat, men jeg mener det bogstaveligt talt.

Måske er det den manglende nøgenhed, det manglende kendskab til egen krop, og andre normale nøgne kroppe, der er med til at neutralisere os. Skrækslagne som vi er for ikke at kunne leve op til tidens top-pumpede skønhedsidealer, Når vi ikke kan være nøgne fysisk og stå ved os selv, kan man heller ikke stå ved sig selv psykisk. Det burde ikke være nødvendigt at knalde i mørke.

Til dig, kvinde, der tror at du er naturlig i dit androgyne væsen: Når en kvinde slapper helt af, og lader være med prøve på noget som helst, vugger hendes hofter når hun går, og hun lægger automatisk hoved lidt på skrå og smiler indefra, når hun får en kompliment. Der er intet naturligt ved en stivnet gang, og et stivnet ansigt. Jeg tror, at mange, både kvinder og mænd er bange for at vise sårbarhed, og her mister en del af deres sprudlende, umiddelbare, naturlige væsen.

Når mange stærke moderne kvinder netop tiltrækkes af at danse tango, kan det være fordi de savner en verden hvor anima og animus er repræsenteret i roller og bevægelser. Situationen er ikke kvindernes “skyld” som sådan, for der skal to til tango, som man siger. Man ser det samme behov komme til udtryk fx på Amager og andre steder hvor mændende går med kamphunde, der er så macho, at de er avlet til at dræbe sig selv, deres egen art, og kvinderne går med platinblond hår, med bittesmå hunde i taskerne. Her går man i det mindste på gaden med disse energier i fuld flor, medens tangodanserne snarere opfører sig som om de skammer sig over deres fryd i naturens vold i de mørke dansesale.

Mænd som er alene med deres anima

Kvinder kan finde sig til rette med deres mandlige energi, “animus”. Mænd kan også finde sig til rette med deres feminine “anima” energi, men i modsætning til kvinder, der kan rumme alle energier bliver mænd ofte asketiske livsfornægtere, som visse religiøse, eller buddhister, hvor jordiske nydelser (anima) ses som ligegyldige. Fremmedgjorte og forskrækkede som de er over for deres hjemløse anima kan de også blive uligevægtige, sippede og angste fordi en anima der ikke værdsættes laver psykisk støj i det indre. Som en hun der gør hvis den er alene hjemme. Kun vedholdende meditation, homoseksualitet, eller et stærkt forhold til naturen (anima) kan i teorien give en mand ro med sin anima.

Personligt kan jeg blive lidt brysk og arrogant hvis jeg ikke har en kvinde i mine omgivelser – indre såvel som ydre, som kan rumme min anima. Jeg kan slet ikke finde ud af at eksistere uden kvinders tilstedeværelse i min psyke. Hvis jeg skriver noget hårdt, er det fordi jeg er ved at ignorere min anima (anima kan skubbes til side af utålmodighed), eller fordi jeg har en krise med kæresten.

Manden uden en kvinde til sin anima, eller med en så svag/fraværende far, at han er blevet bange for sin egen anima, kan også blive følelseskold, eller en Faust, eller en Peer Gynt, der halser af sted uden forankring mod et endeligt i ensomhed.

Mænd der ikke får hjælp til at få rummet deres anima kan også blive homofobiske og ultramaskuline af frygt for denne stærke indre anima, som de hele tiden flygter fra, hvilket selvfølgelig er sindssygt, da den er under deres hud.

Kærlighedens forløsning

Den forstyrrede person, der kan give sig hen til et andet menneske, er i bedre balance med sig selv, end det ikke-forstyrrede menneske, der ikke kan give sig hen til et andet menneske. Kærligheden er den største forløser. Tidens misforståede feminisme, hvor kvinder ikke tør at være svage og sårbare, og mænd ikke tør at være sig selv og ikke tør tage selvstændigt ordentligt og modigt ansvar for deres liv, gør det svært for os at binde sjæle sammen via anima og animus.

Vores væsen vores verden 

Mennesket er udstyret til at opleve utallige energier af følelses- fornemmelses- og kognitive karakter. Men vi forstår ikke disse energier på en brugbar måde uden at kunne spejle os i de symboler der foregår i vores kultur. Mennesket finder først sig selv, og kan først begribe sig selv og sine energier, når det kan spejle sig selv og identificere sig selv i myter, historier, eventyr og fx politiske idealer.

Kvinden og manden har mange “fjender”

Både intellektuelle, markedsøkonomi og virksomheder dyrker kønsforvirringen. Religionerne gør det ikke bedre.

1.Siden flippertiden hvor man foretog en resolut og smuk opløsning af stivnede kulturelle former der bl.a. havde ledt til racisme, had og forbrydelser mod menneskeheden, har vi også, i et vidst omfang, mistet bærende stabile symboler, med hvilke vi kan begribe og udleve vores energier.

2.Som i en knibtangsmanøvre har markedsøkonomien også gjort sit til at sabotere vores ståsted hele tiden, så de hele tiden kan sælge et nyt ståsted med der til hørende varer, vaner og livsstile.

3. Alt i medens vi er blevet destabiliseret bevidst fra disse sider har virksomhederne regnet ud, at hvis vi bliver holdt i konstant bevægelse på stedet med plat HRM, finder vi ikke fodfæste, og så kan vi ikke identificere os selv og det vi vil have, eller ikke have ud af livet. Dette er Svend Brinkmanns pointe tror jeg.

4. Religioner og autoritære systemers enøjede fortolkning af verden skaber hysteriske modreaktioner såsom Foucaults anarki som er religionens diametrale modsætning. Stivnede rammer gør intelligente mennesker så urolige at de forsøger at opløse alt, bare for mærke sig selv bevæge sig.

Hvor tager vi den herfra?

Kvinde, hvis du er vokset med en svag, eller fraværende far, vil det måske være en idé for dig at træne dine feminine sider, for her vil din skyggeagtige animus (din mandlige energi) blive mere klar for dig, og her vil du derfor nemmere kunne se det i mændende i dine omgivelser. Her vil forelskelsen måske nemmere kunne træde ind i dit liv.

Kvinde, når du betragter en mand i starten af et forhold som en ligesindet, rationel og socialt begavet normalt (kvinde-) menneske, der kan forholde sig roligt og klart til dig og jer, kommer du til at gøre så meget vold på hans projektion af moraspektet af sin anima over på dig, at han bliver forvirret. Ofte ved vi mænd ikke helt hvorfor vi gør som vi gør, og det er vi ret glade for at du er okay med. Og ligesom vores mor ikke spørger os uddybende om hvorfor vi hoppede med strømpesokker i den våde trampolin og faldt ned i en trillebør med skateboardet, for det har børn sjældent langvarige overvejelser omkring, vil vi heller ikke quizzes af jer omkring alle livets finurlige aspekter. Måske vi ville blive mere hengivende hvis du gav os noget mere nus og kys og kram, og så ville du slet ikke behøve at stille alle de spørgsmål.

Mand, hvis du er vokset op med en svag far, og du har fundet en løsning på den manglende far, ved overdreven kontrol og machoenergi, skal du vide, at kvinder ikke kommer til den krampagtige mand. Du må tillade dig selv, at mærke din anima, og den blødhed, der gør det muligt for dig at smide kontrol og give dig hen til den sociale verden uden angst. Mænd bør måske passe på med at udleve animaen alt for meget i deres eget liv hvis de vil have en kæreste, for kvinder tænder af på pylrede og feminine mænd (det indrømmer kvinder til mig i terapilokalet). Mænd der formår at stole på deres maskulinintet og ikke frygter deres anima, og lader sig falde bagover med tillid til tilværelsen, bliver grebet af en kvinde med al hendes væsen, hun kan slet ikke lade være!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: